Kako čuvati zube?

klaketeklaketeklak

Poduka za bolje zubno sutra

Najbolje je da se zubi ne kvare, da ne dođe do bolova i da se zubi ne vade. Statistike pokazuju da se oko 70% zuba, inače, izvadi i bez potrebe.

plavatacka BOLJE SPREČITI…

plavatacka Kada bolovi počnu, možete ih neko vreme suzbijati analgeticima:

 • Analgin
 • Kafetin
 • Kofan
 • Paracetamol…

( Aspirin, Andol I sl. su slabi analgetici, a BRUFEN je antireumatik i oštećuje želudac i srce)

Ako se posle nekog vremena bolovi smire, to ne znači da je stvar “legla”, nego da je dotično oboljenje prešlo u sledeću fazu i to UVEK goru od prethodne.

plavatacka Skoro sva oboljenja usta i zuba su posledica nedovoljne higijene

 • Nehigijena je prvi i jedini uzrok zašto mikroorganizmi imaju šta da jedu u ustima ( ‘rani mikroorganizam da te ujede).

plavatacka ne ostavljajte im hranu!

Mikroorganizmi vare hranu , a produkuju ljute otrove ( EGZOTOKSINI ) i veoma kisele kiseline. Kiseline nagrizaju gleđ ( ENAMEL ), a otrovi uništavaju desni ( GINGIVU ). Ostali delovi su raznoraznog mineralnog sastava, pa pomešani sa pljuvačkom prave talog na zubima = kamenac.

alat za pranje zuba

Zato: uzme se tvrda, isključivo najlonska četkica novijeg datuma, ne starija od 5-6 meseci ( ako može, da nema antičku vrednost ), stavi se pasta sa FLUOROM ( fluor, F: ojačava gleđ, pa kiseline slabije “rade”) i PET ( 5 ) puta dnevno se riba svaki zub , kao da je sam u glavi ( da to ne bi i ostao ), i to:

  •  JEDNOM dnevno 5 minuta ( ako primetite da vam pri tome gingiva malo krvari, ne brinite, to se bolesne ćelije zamenjuju zdravima, i to je znak da vam je gingiva bila u upali = GINGIVITIS = PRVA faza paradontoze, a za oko 14 dana savesne higijene, to se krvarenje vrlo smanji, da bi po uspostavljanju dobre higijene i potpuno prestalo ).
  • OSTALIH 4 puta možete onako standardno : ” žmić” 10-20 sekundi, radi daha i utiska, samo da “pretrčite” četkicom preko zuba.
  • Zube nije dovoljno prati, nego ih treba OPRATI ! Dobar pokazatelj da su zubi čisti je ŠKRIPANJE četkice pri poslednjem ispiranju ( uzme se dovoljno vode u usta i zatim se sa ispranom četkicom čiste ostaci zubne paste, a pri tome treba da se čuje zvuk koji liči na zvuk čiste i oprane čaše ).

plavatacka Rezime:  5 puta dnevno, 1 X 5 minuta , a 4 X po 20-tak sekundi; FLUOR,PASTA,ČETKICA

plavatacka Posebna preporuka: 1 x dnevno, posle pranja zuba, uzmite tečni rastvor fluora, ili gel ( kupuje se u apoteci, obično se zovu FLUONATRIL, ili NATRIJUMFLUORID, ili slično ). Ako koristite rastvor ( nasuti rastvor u jedan čep i onda taj rastvor uneti u usta ), onda ga mućkajte u ustima oko 10-15 minuta. Ako koristite gel, posle pranja zuba, znači NA ČISTE ZUBE, nanesite gel na četkicu za zube, pa onda sa tim gelom, isto kao sa pastom za zube, trljajte oko 10-15 minuta. POSLE TRETIRANJA SA FLUOROM NEMOJTE KONZUMIRATI HRANU ( JESTI ) 30 minuta.

Leave a Reply